Čaj je nápoj, který lidé konzumují již po staletí. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších nápojů na celém světě. Šálek čaje vám ale může přinést daleko více než jen doplnění tekutin, zahřátí nebo případné osvěžení.
Čaj se vyrábí máčením listů čajovníků, případně bylinek. Ty se převaří ve vodě a vznikne čaj. Základními druhy čaje jsou černý čaj, zelený čaj, bílý čaj a oolong čaj. Existuje ale spousta dalších druhů, například červený čaj, modrý čaj, různé bylinkové či ovocné čaje.
Proč bychom měli ale pít pravidelně čaj?
Polyfenoly
Základní druhy čaje, jako je černý, zelený, bílý a oolong jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, které nazýváme polyfenoly. Ty mohou vašemu tělu pomoci chránit buňky před poškozením, a tím se snižuje riziko některých nemocí, jako je cukrovka, onemocnění srdce nebo dokonce rakovina.
Zlepšení pozornosti
Díky obsahu kofeinu, který najdeme například v černém nebo zeleném čaji, nám čaj pomáhá udržet více pozornost a soustředit se. Studie ukazují, že šálek čaje nám pomůže lépe držet pozornost, povzbudit náš výkon a zlepšit naši paměť.
Více energie
Opět díky obsahu kofeinu, ale i dalších látek vám může čaj dodat energii, kterou občas potřebuje doplnit každý z nás. Čaj, zejména černý, se pro vás může stát náhražkou kávy. Obsah kofeinu zde není tak vysoký a nedráždí tolik žaludek, jako káva.
Zdravá střeva
Polyfenoly, které čaje obsahují, fungují také jako jakési palivo pro střevní bakterie, které potřebujeme pro to, aby naše střeva dobře fungovali. Pravidelné pití čaje může tedy zlepšit fungování vašich střev, podpořit trávení a podpořit imunitní systém.
Snížení cukru v krvi
Správná hladina cukru v krvi je důležitá z hlediska našeho zdraví a také jako prevence nejrůznějších onemocnění, například diabetu. Pravidelné pití čaje stimuluje postupné uvolňování inzulínu. Nejúčinnější v tomto ohledu je zelený čaj.